2.1 – Bostaden inne åk9

Teknik i hemmet s.66-69

Instuderingsfrågor

När du har läst det här avsnittet skall du:

  • Ha reflekterat över hur man kan inreda sin första lägenhet.
  • Känna till tapetens historia
  • Veta hur man kan tänka vid av belysning.
  • Kunna följande ord och begrepp: allmänbelysning, funktionsbelysning.

Genom bostaden och våra saker har vi lärt känna tekniken. Bostadsbyggandet har lång historia och har drivit den tekniska utvecklingen framåt. För att tillverka hus så behövs det ritningar. Det är viktigt att designern, arkitekten och byggmästaren använder samma symboler på ritningen för att förstå varandra. Det finns uppsatta standarder hur ritningar skall göras. Vi går igenom de viktigaste delarna.

Flera saker att tänka på vid inredning av ett hem eller bra ett rum

  • Till vad använder jag rummen (sovrum, vardagsrum med tv, kök, arbetsrum)
  • Finns det plats för funktionerna (äta, ha kompisar, sova, plugga)
  • Utseende (vilken är din stil och prägel på bostaden)
  • Lättstädad
  • Möblering

Hur får jag en ettan att räcka? Vilka prylar vill jag ha med mig och hur skall mina praktiska funktioner vara i bostaden, jag vill kunna ha mitt egna och ha kompisar, äta, sova även skall mormor känna sig välkommen. Kanske skall du plugga! Allt detta i ett rum. Det finns såklart olika lösningar och vi ser uppbyggda miljöer hos IKEA som inspiration. Använd ljusa färger, det kanske går att använda sig av en loftsäng och skrivbord under. Speglar är ett hjälpmedel för att ge rymd åt rummet.

Belysning gör ditt hem till ett ställe där du kan göra det du tycker om – läsa en bok, laga till en middag eller mysa i soffan. Ljus används för att skapa känslor och för att du skall kunna göra saker när det är mörkt ute. Detta delas in i två typer av belysningar allmänbelysning ex.(taklampa) och funktionsbelysning ex. (skrivbordslampa, punktbelysning, läslampa)

Inredningen och städningen En bostad måste vara lättstädad! Det innebär att det måste vara rätt möblering. Inte för trångt, undvik saker som samlar dam eller är svåra att flytta.

Tapetetens betydelse och historia Att klä väggarna inne i husen kan har sitt ursprung i att hålla kylan borta och att visa upp vem man var. Väggarna kläddes med djurhudar, flätade mattor, senare även vävda tygstycke. Dessa vävda tygstycken var mycket vackra och var som tavlor där hela berättelser kunde vävas in i mönstret. De första riktiga tapeterna tillverkades mot slutet av 1500-talet då man började distribuera papper på rulle. Papperet spikades eller limmades fast på väggarna. De första papperstapeterna användes först i enklare boendemiljöer i England och övriga Europa som ett alternativ till de mer dyrbara materialen som användes av rika. Man använde olika tekniker för applicering av mönster på papperet. Det är på Gustav III på 1700-tal som tapeten kommer till Sverige och då till slott och häradsäten. Idag använder vi tapeten till att skapa miljöer som är trivsamma.

Uppvärmning av bostaden Är en förutsättning för att vi skall kunna bo här i Sverige och andra platser som inte är uppvärmda av solen. Vi använder oss av olika tekniksa system, detta går jag igenom på nästa sida:

Gå vidare till rubriken Värmesystem

Vattenburen värme

Ved och pellets 

Olja

Värmepump 

El 

Direktverkande El 

Fjärrvärme

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *