2.1 – Modellering åk8

3D modellering åk8

När du har läst det här avsnittet skall du:

  • Kunna vad 3D modellering är
  • Kunna vad en 3D utskrift är
  • Känna till något dataprogram för 3D-modellering
  • Kunna beskriva hur en 3D skrivare gör sin utskrift
  • Kunna några delar som samverkar vid 3D utskrifter
  • Kunna följande begrepp: modellering, grafik, objekt, formgivning

Här kan du Klicka för att se en genomgång av modellering. Du har säkert tidigare mött det som kallas 3D-grafik då menas vanligen bilder som representerar tredimensionella objekt som skapats i en dator. Dessa bilder kan vara animationer eller stillbilder. Vanliga användningsområden idag är rörliga bilder på webben eller i datorspel och animerade filmer. Grafiken byggs upp genom att modellera objekt i en virtuell 3D-rymd inuti datorn vars koordinater sedan projiceras på ett tvådimensionellt plan tillsammans med information om ljus och ytor. Detta skapar effekten av djup och perspektiv. I en förlängning av 3D-grafiken kommer nu 3D-skrivarna. Nu är det möjligt att skriva ut olika föremål. https://sv.wikipedia.org/wiki/3D-grafik

För att kunna skriva ut ett föremål måste arbetet förbereda. Det görs genom traditionell designprocess och ritteknik. Efter det så tar 3D-modellering vid. Visst kan du börja direkt att modellera men det kommer kräva mycket ändringar och förbättringar innan det är klart.

Modellering kan användas för att skapa fler vanliga föremål också. Idag använder många yrkesgrupper detta för att skapa 3D-modeller för att hjälpa dem med komplexa objekt från ovanliga synvinklar. Sådana objekt kan ta någon form, inklusive fantastiska former som inte eller inte kan existera i den verkliga världen. Du hittar sådana föremål i filmer som Avatar och andra filmer. http://www.ddwei.info/3/2012/11/Vad-Ur-3D-modellering.html

3D-utskrifter är en form av tillverkningsteknik där ett tredimensionellt objekt skapas genom att material bygger upp föremålet av mycket tunna skikt av material. Idag kan du skapa av de flesta material, plast, trä, metall, guld, mat, betong, glas, mänsklig vävnad, Om du inte har en egen 3D skrivare så har det under kommit företag som erbjuder personligt 3D tryckta modeller av objekt som har skannats, utförda i tre dimensioner i programvara, och sedan skrivas ut till kundens behov. https://en.wikipedia.org/wiki/3D_modeling

Hur funkar det då? 

När föremålet är skapat i ditt 3D-modelleringsprogram består det enbart av 0 och 1, det språk som en dator kan läsa.

  • För att en 3D-skrivare skall förstå var den skall göra måste programmet göra om 3D-modelleringen till matematiska koordinater så 3D skrivaren kan förstå och en utskrifts kunna göras.
  • Hela föremålet skivas upp i tunna skivor.
  • Varje skiva får ett nummer i höjdled, varje skiva är som ett rutigt papper, (schack alla vet att på ruta A1 står tornet och så vidare), varje punkt blir nu benämnt med en koordinat som 3D-skrivaren kan läsa.
  • Det tillförs även information som hastighet på utskriften och detaljer om föremålets utskrift så som support (stöd) även temperatur på skrivarhuvudet (nossler) bestäms efter materialet du skriver ut med. 

I https://sv.wikipedia.org/wiki/Vektorgrafik

Datorprogram för att modellera bilder är  bland annat Simplify3D, Autodesk 123D. Tinkercad är det program som vi använder det är ett bra program som är gratis och kan köras i alla webbläsare. Tinkercad har även ett Galleri där du kan hitta det föremål som du söker eller du kan ladda ner och ändra föremålet så att det blir som du vill. Programmet har en arbetsyta och en meny med massor av olika former, bokstäver siffror och figurer.

Om du har problem med inlogg gå till ”inställningar” och under ”sekretess” och ”innehållsinställningar” fylla i ”tillåt att lokal data sparas”

klicka här till en Enkel och grundläggande film till TinkerCad.

klicka här till Enkel och grundläggande byggbeskrivning till TinkerCad.

kicka här för Projekt 3D smycke

3D skrivaren då? Vad är det?