1.5 – Projekt Scratch

Mål med projektet

Du skall:

  • Kunna följa beskrivningen i filmerna och göra ett spel som innehåller beskrivningens funktioner.
  • Du skall kunna vad blockprogrammering är.

Arbetssätt

Bakgrund till projektet är de två tidigare genomgångarna om ”Reglera och styra och ”programmering”. Vi har gemensam genomgång och ser de två första filmerna hjälps åt med att logga in på Scratch, sen flyttar du fram i filmerna och gör programmeringen i din takt.

Vid första tillfället delar du ditt spel med läraren, för att läraren ska kunna följa utvecklingen med programmeringen. För att göra delningen i programmet Scratch så klickar du uppe i högra hörnet och väljer ”mina grejor” klicka sedan på ”namnet” på ditt spel. Under spelet har du en knapp ”bädda in” kopiera länken och e-posta din lärare.

Målet med första tillfället är att du skapar inlogg och kollar de första filmerna och börja skapa ett eget spel och e-posta det till din lärare.

Målet med andra tillfället är att du följer filmerna och utvecklar ditt spel till ett eget spel med egna funktioner.

Målet med tredje tillfället är att du skall utveckla ditt spel.

Inlämning innan fjärde tillfället börjar, för då har vi redovisning, spelar spel på projektorn.

Bedömningsmatris

Del ett att komma igång med Scratch 1/7

Del 2/7

Del 3/7 hur du ger spelet ljud

Del 4/7 gör poängtavlor etc

Del 5/7

Del 6/7 skapa bakgrunder till spelet

Del 7/7 dela i Scratch gruppen så alla kan ta del av dem

Snöbollskriget är sett över 40000 gånger och är en film som ger allt men snabbt

Bedömningsmatris

E C A
Har påbörjat men inte programmerat några fungerande block. Du följer filmernas beskrivning använder vissa ämnes- specifika begrepp, kan enkelt beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för spelet skall ha ändamålsenlighet och funktion. Du följer filmernas beskrivning använder relativt goda ämnes- specifika begrepp, kan beskriva hur ingående delar samverkar för spelet skall ha ändamålsenlighet och funktion. Du följer filmernas beskrivning använder relativt goda ämnes- specifika begrepp, kan hur ingående delar samverkar för spelet skall ha ändamålsenlighet och funktion.
Har ännu inte själv gjort uppgiften. Du har prövat och gjort med stöd av byggbeskrivningen en enkel programmering som innehåller: en scratch, rörelse, + o – poäng. Du har prövat och omprövat idéer till egen programmering och utvecklat programmeringen. Du har systematiskt prövat och omprövat idéer till egen programmering och gjort välutvecklade och genomarbetat spel.
Har ännu inte själv gjort uppgiften. Du arbetar med stöd så att du formulerar och välja handlings alternativ som leder framåt. Du arbetar med stöd så att du formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt. Du arbetar med stöd så att du formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Har inte gjort någon dokumentation eller redovisning. Du gör enkla dokumentationer av arbetet i programmeringen och redovisningen. Du gör utvecklade dokumentationer av arbetet i programmeringen och redovisningen. Du gör välutvecklade dokumentationer av arbetet i programmeringen och redovisningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *